-----Original Message-----

From: DOD, NAVY, ORGANIZATIONS(UC), NAVCRANECEN PORTSMOUTH VA(UC) 

Sent: Thursday, November 04, 2010 10:58 AM

Subject: NEW OSHA REQUIREMENTS AFFECTING NAVY CRANES USED IN CONSTRUCTION

**************** UNCLASSIFIED// ****************

Subject: NEW OSHA REQUIREMENTS AFFECTING NAVY CRANES USED IN CONSTRUCTION

Originator: NAVCRANECEN PORTSMOUTH VA(UC)

DTG: 041448Z Nov 10

Precedence: PRIORITY

DAC: General

To: AL 154(UC)

--------------------------------------------------

UNCLASSIFIED//

SUBJ/NEW OSHA REQUIREMENTS AFFECTING NAVY CRANES USED IN CONSTRUCTION//

REF/A/DOC/29 CFR 1926//

REF/B/DOC/NAVFAC P-307/01DEC2009//

REF/C/DOC/UFC 3-320-07N//

AMPN/REF A IS OSHA STANDARD FOR CONSTRUCTION AMPN/REF B IS MANAGEMENT OF WEIGHT HANDLING EQUIPMENT AMPN/REF C IS UNIFIED FACILITIES CRITERIA FOR WEIGHT HANDLING EQUIPMENT// ATTACHMENT 1/NEW REQUIREMENTS FOR NAVY CRANES USED IN CONSTRUCTION//

POC/JAMES RICHARDSON OR MARK JAXTHEIMER/GS/NAVCRANECEN/PORTSMOUTH VA/TEL:610-656-5903 OR 757-967-3802/DSN:387-3802/FAX:757-967-3808/EMAIL:JAMES.E.RICHARDSON@NAVY.MIL OR MARK.JAXTHEIMER@NAVY.MIL

GENTEXT/REMARKS/1.  BACKGROUND: 

A.  ON 9 AUGUST 2010, THE OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH ADMINISTRATION PUBLISHED A NEW STANDARD, 29 CFR 1926 SUBPART CC, FOR CRANES USED IN FACILITY CONSTRUCTION OPERATIONS.  THIS STANDARD REPLACES SECTION 550 OF REF A.

 B.  MOST OF THE NEW REQUIREMENTS ARE ALREADY COVERED IN REF B, HOWEVER THERE ARE SOME REQUIREMENTS NOT CURRENTLY ADDRESSED.  THESE ARE NOTED IN THE ATTACHED DOCUMENT.  THE NEW REQUIREMENTS ARE APPLICABLE TO NAVY CRANES USED IN OPERATIONS COVERED UNDER OSHA'S CONSTRUCTION INDUSTRY STANDARD.  IF THERE ARE QUESTIONS CONCERNING THE APPLICABILITY OF REF A TO WORK BEING PERFORMED, CONTACT THE LOCAL ACTIVITY SAFETY OFFICE FOR GUIDANCE.

2. DIRECTION:

A.  EXCEPT WHERE EXPLICITLY STATED IN THE REQUIREMENTS, THE STANDARD TAKES EFFECT ON 8 NOVEMBER 2010.  THEREFORE, EXCEPT WHERE NOTED, THE ENCLOSED REQUIREMENTS ARE EFFECTIVE IMMEDIATELY.

B.  NAVCRANECEN WILL INCORPORATE THE NEW REQUIREMENTS INTO REF B AND C AS APPROPRIATE VIA A CHANGE TO BE ISSUED IN THE NEAR FUTURE.  IN SOME CASES, NAVCRANECEN CONSIDERS A NEW REQUIREMENT OF SUFFICIENT VALUE TO BE APPLICABLE TO ALL NAVY CRANE OPERATIONS.  THESE WILL BE NOTED IN THE FORTHCOMING CHANGE.

